Předsednictví v Radě Evropské unie. Komparace českého a francouzského předsednictví - Salajková, Linda (2009)
Předsednictví v Radě Evropské unie je prestižní institut spojený s administrativními, reprezentativními a politickými úkoly. Práce nejprve teoreticky vymezuje Radu EU a institut předsednictví a shrnuje teoretické hypotézy ohledně jeho výkonu v podání menších a velkých členských zemí. Praktická komparace pracuje s příkladem Francie a České republiky, jejichž předsednictví na sebe v nedávné době přímo navazovala. Práce je zaměřena na zkoumání rozsahu vlivu politického systému, délky členství v Unii, role osobností a zejména velikosti země.