Premeny úlohy Europskej komisie od vzniku Spoločenstiev do súčasnosti - Žihlavníková, Martina (2009)
Bakalářská práce zkoumá instituci Evropskou komisi od začátku jejího vzniku do současnosti s náznakem jejího vývoje do budoucnosti. Zaměřuje se na změny, kterými tato instituce prošla pod vlivem dvou hlavních teoretických principů -- mezivládního a nadstátního. Jejím předmětem je taktéž měnící se pozice Evropské komise, která je zastáncem nadstátního principu ve vztahu k Radě ministrů a Parlamentu. Bakalářská práce analyzuje oslabení úlohy Evropské komise prostřednictvím krize prázdné stoličky, a následné zlepšení prostřednictvím Jednotného evropského aktu. Další změny, kterými tato instituce prošla, byly v důsledku jednotlivých smluv přijatými po dobu dalšího integračního procesu. V závěru práce analyzuje přijetí Lisabonské smlouvy a její možné oslabení, případně posílení úloh Komise. Kromě měnícího se postavení Komise je v práci zachycen její přínos v jednotlivých etapách integrace.