Premeny úlohy Europskej komisie od vzniku Spoločenstiev do súčasnosti - Žihlavníková, Martina; Klíma, Michal, 1959-; Faturová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce zkoumá instituci Evropskou komisi od začátku jejího vzniku do současnosti s náznakem jejího vývoje do budoucnosti. Zaměřuje se na změny, kterými tato instituce prošla pod vlivem dvou hlavních teoretických principů -- mezivládního a nadstátního. Jejím předmětem je taktéž měnící se pozice Evropské komise, která je zastáncem nadstátního principu ve vztahu k Radě ministrů a Parlamentu. Bakalářská práce analyzuje oslabení úlohy Evropské komise prostřednictvím krize prázdné stoličky, a následné zlepšení prostřednictvím Jednotného evropského aktu. Další změny, kterými tato instituce prošla, byly v důsledku jednotlivých smluv přijatými po dobu dalšího integračního procesu. V závěru práce analyzuje přijetí Lisabonské smlouvy a její možné oslabení, případně posílení úloh Komise. Kromě měnícího se postavení Komise je v práci zachycen její přínos v jednotlivých etapách integrace.
Vedoucí práce: Michal Klíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses