Úloha státu v podpoře výzkumu a vývoje v soukromé sféře - Pivoňková, Jana (2009)
Tématem této práce je úloha státu v podpoře výzkumu a vývoje v soukromé sféře. Podstatou této práce je posouzení role státních institucí ve výzkumu a vývoji. Podstatná část práce je věnována 4 dominantním institucím: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Akademie věd ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR. Mým cílem je vzájemné porovnání veřejných a soukromých výdajů na výzkum a vývoj a zhodnocení jejich efektů. Tato práce je podpořena ekonomickými teoriemi jako jsou teorie byrokracie, veřejného zájmu, vládního a tržního selhání či státní regulace. Ve své práci zjišťuji, zda existuje nějaké opodstatnění pro státní zásahy do oblasti výzkumu a vývoje. Část práce je věnována dosavadním empirickým studiím a jejím výsledkům.