Argumenty proti "evropské ústavě" - případové studie Francie a Irska - Babický, Vojtěch; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Faturová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tématem závěrečné práce je problematika "ústavních" smluv v Evropské unii. Práce se zabývá argumenty, které zapříčinily odmítnutí "euroústavy" ve Francii a o dva roky později odmítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku. Nejprve práce zkoumá historické souvislosti, na jejichž základě se dospělo k vytvoření "ústavních" smluv. Dále analyzuje v jednotlivých zemích průběh kampaní a zaměřuje se na hlavní argumenty, které byly používány odpůrci přijetí těchto dvou dokumentů ve smyslu, jak dalece argumenty souvisely se samotným obsahem smluv. V závěru tato práce porovnává argumenty v obou zemích a zkoumá jejich podobnost v odůvodnění odmítnutí "ústavních" smluv.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses