Návrh řešení Business Rule Engine - Zaplatílek, Jakub (2009)
Diplomová práce se věnuje problematice přístupu orientovaného na byznys pravidla a s ním spojené technologické aspekty. Cílem je čtenářům přiblížit tento relativně nový pohled na problematiku. Práce obsahuje základní definice a doporučení pro tento koncept a technologii. Součástí práce je souhrn teoretického základu včetně definice důležitých pojmů. Jsou zde zdůrazněny hlavní přínosy plynoucí z využití tohoto přístupu a souvisejících technologií převážně z pohledu zástupců byznysu. Práce také zkoumá vztah mezi byznys pravidly, procesy a workflow. Pro analýzu a návrh informačních systémů jsou v současnosti typické dva, dnes již klasické, přístupy - strukturovaný a objektový. V souvislosti s analýzou a návrhem informačních systémů (a nejen s nimi) se hovoří i o přístupu orientovaném na pravidla. Praktická část práce představuje návrh implementace aplikace využívající Rule Engine pomocí funkční specifikace modulu pro práci s byznys pravidly. V technologické části jsou vyspecifikovány základní přístupy implementace Rule Enginu v IS/ICT architektuře organizace. Je zde představena metodika společnosti ILOG pro tvorbu pravidel a systému, který s nimi pracuje. Součástí práce je i představení nástroje společnosti ILOG pro návrh, vývoj, implementaci a testování systému orientovaného na byznys pravidla. Tímto nástrojem je JRules.