Návrh řešení Business Rule Engine - Zaplatílek, Jakub; Stanovská, Iva; Komárek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se věnuje problematice přístupu orientovaného na byznys pravidla a s ním spojené technologické aspekty. Cílem je čtenářům přiblížit tento relativně nový pohled na problematiku. Práce obsahuje základní definice a doporučení pro tento koncept a technologii. Součástí práce je souhrn teoretického základu včetně definice důležitých pojmů. Jsou zde zdůrazněny hlavní přínosy plynoucí z využití tohoto přístupu a souvisejících technologií převážně z pohledu zástupců byznysu. Práce také zkoumá vztah mezi byznys pravidly, procesy a workflow. Pro analýzu a návrh informačních systémů jsou v současnosti typické dva, dnes již klasické, přístupy - strukturovaný a objektový. V souvislosti s analýzou a návrhem informačních systémů (a nejen s nimi) se hovoří i o přístupu orientovaném na pravidla. Praktická část práce představuje návrh implementace aplikace využívající Rule Engine pomocí funkční specifikace modulu pro práci s byznys pravidly. V technologické části jsou vyspecifikovány základní přístupy implementace Rule Enginu v IS/ICT architektuře organizace. Je zde představena metodika společnosti ILOG pro tvorbu pravidel a systému, který s nimi pracuje. Součástí práce je i představení nástroje společnosti ILOG pro návrh, vývoj, implementaci a testování systému orientovaného na byznys pravidla. Tímto nástrojem je JRules.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses