Informační společnost a bezdrátové městské sítě - Svěcený, Jan; Doucek, Petr, 1960-; Klas, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
V dnešní době je velice často skloňován pojem informační společnost, ale mnoho lidí přesně neví, co si pod touto slovní vazbou představit, nebo se jejich názory do značné míry liší. Informační společnost se vyznačuje zejména prací s daty, digitálním zpracováváním, způsoby uchovávání dat a jejich přenášením. Z práce s daty se v současné době stává ekonomická aktivita, která ovšem prostupuje všemi odvětvími. Žijeme v době digitalizace a neustále se zvyšujícího tempa vývoje. Otázce informační společnosti se v současné době velmi věnuje i veřejná správa. Jednou ze základních činností veřejné správy, vztahujících se k tomuto tématu, je snaha o zvýšení digitálního povědomí občanů. Další cíle si regionální politika klade v podobě zajištění vysoké úrovně informačních a komunikačních služeb občanům. Jednou z možných cest, jak těchto cílů dosáhnout, je budování bezdrátových městských sítí. Pro zavedení těchto sítí existuje několik modelů z pohledu rozdělení nákladů. Dále existuje několik modelů, rozdělujících municipální sítě podle druhu poskytovaných služeb a cílových příjemců těchto služeb. Tato práce má tedy za úkol definovat základní pojmy jako jsou "informační společnost", "municipální síť" a další pojmy s těmito související. Dále má tato práce ukázat různé způsoby zavedení těchto bezdrátových městských sítí a v neposlední řadě poukázat na konkrétní příklady, kde proces zavedení municipální sítě již proběhl a posoudit jejich úspěšnost z pohledu iniciátora výstavby -- místní samosprávy.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bezdrátové sítě; informační společnost; bakalářské práce; wireless networks; information society; bachelor's theses