Vplyv fenoménu rozširovania na legislatívny proces v Európskej únii - Midulová, Katarína; Klíma, Michal, 1959-; Faturová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce hodnotí proces přijímání legislativy Evropské unie, jeho vývoj a efektivitu vzhledem na rozšiřování členské základny. Jejím cílem je zhodnotit, do jaké míry se následkem přijetí nových členů rozhodování EU stává komplikovanějším a jestli je nutné celý systém dále reformovat. Práce se zaměřuje na legislativní proces v současnosti a popisuje období, kdy se jeho pravidla měnily nejvíce. Byly to právě 90tá léta, kdy legislativní proces prošel historicky nejvíce změnami. Jejich podnětem bylo připravit instituce EU na doposud největší rozšíření. V konečném důsledku se ukázalo, že tyto změny eliminovaly dopady, jaké mohlo mít budoucí rozšíření na efektivitu rozhodování EU. Navzdory obavám instituce EU fungují, i když se do jejich práce zapojilo 12 dalších aktérů s rozdílnými zájmy. Nicméně pravdou také je, že jejich práce na legislativě je komplikovanější a budoucí rozšíření si žádá další úpravy pravidel.
Vedoucí práce: Michal Klíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses