Energy Performance Contracting - Čtrnáctý, Jaromír; Geuss, Erik, 1963-; Branžovský, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Energy Performance Contracting je metoda úspor energie, kdy dodavatelská firma ručí zákazníkovi za dosažení minimální hladiny úspor a nepřekročení současné výše nákladů na energii. Metoda vznikla na přelomu 70. a 80. let v USA a do dnešní doby se rozšířila do několika desítek zemí světa, ačkoli míra rozvoje trhu EPC se v různých zemích liší. Metoda je využitelná především pro úspory nákladů na teplo, elektřinu a plyn u koncového uživatele. V České republice je metoda EPC využívána od roku 1993. Dosud bylo realizováno několik desítek až stovek projektů, a to převážně pro zákazníky z veřejného sektoru. V práci je analyzován současný stav využití metody EPC ve světě i v České republice, klíčovou částí je popis fungování metody EPC založený na datech z konkrétních smluv. Závěr práce tvoří SWOT analýza metody EPC a diskuze otázky, zda EPC projekty mohou v některých případech vést k nevyužití a blokování potenciálu úspor energie. Důležitým zdrojem informací pro celou práci byly odpovědi na otázky rozeslané zástupcům osmi českých ESCO firem a výstupy ze řízených rozhovorů se čtyřmi z nich, které proběhly v období od ledna do května 2009.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses