Živnostenské podnikání v ČR - Nezgodová, Lenka (2009)
Cílem práce byla základní charakteristika živnostenského podnikání v České republice se zaměřením se na živnostenskou kontrolu. V textu je nastíněna zákonná úprava dané oblasti, definovány základní a související pojmy živnostenského podnikání -- živnost, subjekty (jak na straně státní správy, tak na straně občanů), podmínky provozování živnosti, živnostenské oprávnění, odpovědný zástupce a další, a jejich charakteristika. Jedním z témat, které je v rámci živnostenského podnikání hodně opomíjeno, je živnostenská kontrola, a proto je významná část práce věnována právě této oblasti. V kapitole věnující se této oblasti jsou uvedeny právní předpisy na základě kterých je živnostenská kontrola vykonávána a dále orgány státní správy, jimž jsou dány v této oblasti pravomoci. Zmíněny budou také subjekty a jejich povinnosti podléhající živnostenské kontrole a sankce, které jim mohou být uděleny při porušení daných povinností. Je popsán také samotný průběh kontroly -- od výběru subjektu, přes sepsání protokolu, až po případné námitkové řízení. Na úplném závěru kapitoly pak porovnám činnost kontrolních oddělení tří obecních živnostenských úřadů různých velikostí -- Živnostenského úřadu Magistrátu města Ostrava, Živnostenského úřadu Magistrátu města Frýdku-Místku a Živnostenského úřadu Městského úřadu ve Frýdlantu nad Ostravicí.