Empirické porovnání volně dostupných systémů dobývání znalostí z databází - Kasík, Josef; Berka, Petr, 1959-; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tématem a cílem práce je srovnání volně dostupných systémů k dobývání znalostí z databází. Předmětem srovnání je šest konkrétních aplikací vyvíjených v rámci univerzitních projektů jako experimentální nástroje v oblasti data miningu i jako prostředky pro výukové účely. Kritéria srovnání jsou odvozena ze čtyř obecných pohledů, dle kterých je na jednotlivé systémy nahlíženo. Každý z nich je hodnocen jako nástroj k řešení reálných úloh dobývání, nástroj podporující fáze metodiky CRISP-DM, nástroj schopný praktického nasazení na konkrétních datech a také jako běžný softwarový systém. Z těchto pohledů vyplývá 31 dílčích kritérií srovnání, jejichž ohodnocení bylo stanoveno důkladným rozborem všech systémů. Výsledky komparace potvrdily předpokládanou skutečnost. Nejlépe dopadl program Weka, který vyniká především množstvím dostupných metod strojového učení, bohatými nástroji k předzpracování dat a rychlostí zpracování.
Vedoucí práce: Petr Berka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses