Živnostenské podnikání v ČR - Němcová, Veronika (2009)
Cílem této práce je analýza stávající právní úpravy živnostenského podnikání v České republice s důrazem na změny, které přinesla novelizace živnostenského zákona zákonem č. 130/2008 Sb. Úvodní část diplomové práce se zabývá historickým vývojem živnostenského podnikání. Následuje zhodnocení současného živnostenského zákona a vymezení základních pojmů souvisejících s živnostenským podnikáním, jako je dělení živností, živnostenské oprávnění či živnostenský rejstřík. Další kapitola popisuje organizaci státní správy v živnostenskoprávní oblasti, živnostenskou kontrolu a správní delikty. Poslední část diplomové práce je věnována průzkumu dopadů novely živnostenského zákona mezi podnikately a zástupci živnostenských úřadů.