Evropská veřejná sféra - analýza mediálního diskurzu - Šedivá, Lucie; Müller, Karel B., 1972-; Faturová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce vychází z předpokladu, že formování evropské veřejné sféry je žádoucí. Pro úspěšné řešení problémů, které přesahují hranice národních států, je nutné většinové hlasování na nadnárodní úrovni. Má - li být takové rozhodování na úrovni EU legitimní, je zapotřebí vytvoření evropské veřejné sféry, která bude politiku EU kontrolovat. V první části práce se zabývám předpoklady, formami a podmínkami vytvoření evropské veřejné sféry. V práci je zdůvodněn názor, že formování evropské veřejné sféry je možné a jsou zde určeny podmínky jejího vytvoření. V druhé části práce je porovnáváno politické zpravodajství české veřejnoprávní televize ČT a německé veřejnoprávní televize ZDF. ČT obstála v porovnání s ZDF, v současnosti vysílá více pořadů zaměřených na EU a o evropských záležitostech informuje kvalitněji. Jak ČT, tak ZDF ale nahlíží na dění v EU z národního pohledu a příliš ve svých pořadech nevybízejí k diskuzi o politice EU.
Vedoucí práce: Karel Müller
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses