Reinhard Heydrich a konečné řešení české otázky - Vrabcová, Klára; Rataj, Jan, 1951-; Martínek, Miloslav, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Osoba Reinharda Heydricha byla jednou z osudových postav Protektorátu Čechy a Morava. První kapitola bakalářské práce dokazuje, že Heydrichovo působení ve vztahu k české otázce je mnohem delší než jen osm měsíců, které strávil ve funkci zastupujícího říšského protektora. Jsou zde rozebrány různé pohledy na řešení české otázky v nacistických plánech a zejména pak ke konci této kapitoly také Heydrichův příklon k jednomu z těchto plánů -- memorandu státního sekretáře K. H. Franka. Toto memorandum pracovalo s dvěma předpoklady: s prozatímním zachováním protektorátu, asimilací rasově i smýšlením vhodné části obyvatel a vysídlením rasově nepřijatelných obyvatel a protiněmecké vrstvy. Tato bakalářská práce také dokazuje, že i když Reinhard Heydrich řešení české otázky stanovil jako dlouhodobý cíl, o jehož plnění je možné uvažovat až po vyhrané válce, jisté kroky provedl přesto již během války. Velká pozornost je věnována nejen jeho rasovému průzkumu obyvatel, ale též jeho politice vůči protektorátní mládeži, která se měla podchytit a být převychovávána v rámci Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. Aby si zajistil klid v protektorátu a zdravý ekonomický vývoj, aplikoval na obyvatele svou politiku cukru a biče. Okupační politika měla skloubit dohromady okamžité a dlouhodobé cíle, ty okamžité využít co nejvíce pro následné uskutečnění těch dlouhodobých. Závěr odkrývá reakci československého zahraničního odboje na situaci v protektorátu -- atentát na Reinharda Heydricha. Tento čin měl posilnit české domácí podzemí a vylepšit postavení exilové vlády mezi spojenci. I když tato operace zahraničního odboje vyvolala v protektorátu vlnu zatýkání a poprav, upoutala především pozornost světové veřejnosti, médií a vyvolala uznání spojenců domácímu odboji.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; Protektorát Čechy a Morava (1939-1945); bakalářské práce; Bohemia and Moravia (Protectorate, 1939-1945); bachelor's theses