Světová banka jako mezinárodní environmentální organizace? - Pavelka, Kamil (2009)
Ve své práci analyzuji, na pozadí světového vývoje chápání rozvoje a životního prostředí, reakce Světové banky na environmentální kritiky a vývoj environmentálního aspektu její činnosti. Analyzuji příčiny a výsledky reforem Banky prováděné v reakcích na tento vývoj. Provádím stručný nástin modelu Principal - Agent, který na případ Světové banky aplikuji.