Teória OCA a možnosti jej aplikácie na Českú a Slovenskú republiku - Stanková, Katarína; Chytil, Zdeněk, 1949-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Témou bakalárskej práce je teória optimálnych menových oblastí a možnosti jej aplikácie na Českú a Slovenskú republiku. Cieľom práce je skúmanie výšky naplňovania kritéria mobility pracovnej sily, ako jedného z kritérií teórie optimálnych menových oblastí. V úvodnej časti sa práca bude zaoberať teóriou OCA so zameraním na jej vývoj, predpoklady vzniku, hlavné príspevky Mundella a ďalšie rozšírenie tejto teórie. V nasledujúcej časti zhodnotím možné náklady a výnosy spojené s menovou integráciou, s ktorými sa stretávajú krajiny zvažujúce vstup do menovej únie. Snahou bude zhodnotiť, či sa Európska menová únia môže považovať za optimálnu menovú oblasť. Čím viac sú naplňované jednotlivé kritéria optimálnej menovej oblasti, tým je prijatie jednotnej meny pre krajinu výhodnejšie, to plynie z teórie OCA. Skúmané bude kritérium mobility pracovnej sily a jeho význam z hľadiska vhodnosti prijatia jednotnej meny kandidátskou krajinou menovej únie. Cieľ práce je zameraný na mieru a očakávaný vývoj naplňovania kritéria mobility pracovnej sily (použitím údajov o migrácii obyvateľstva) Českou a Slovenskou republikou.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses