Mikrofinance - efektivní nástroj řešení chudoby, ano či ne? - Švecová, Jana (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá efektivností mikrofinancování (respektive mikrofinančních institucí - MFIs). První část práce je zaměřena na problematiku chudoby, která je s úlohou mikrofinancování silně spjata a dále na ekonomické teorie, zejména na asymetrii informací. Dále má práce popisuje nejen základní vymezení mikrofinancování a MFIs, ale také historii a principy mikrofinancování. Rovněž jsou zde uvedeny výsledky činností MFIs a také určitá omezení konceptu mikrofinancování. V další části se práce zabývá posouzením efektivnosti poskytování úvěrů prostřednictvím MFIs na základě různých ukazatelů. V závěru práce jsou uvedeny dva konkrétní případy z praxe, kdy mikrofinance skutečně přispěly ke zkvalitnění způsobu života lidí v rozvojových zemích.