Mikrofinance - efektivní nástroj řešení chudoby, ano či ne? - Švecová, Jana; Svoboda, Miroslav; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá efektivností mikrofinancování (respektive mikrofinančních institucí - MFIs). První část práce je zaměřena na problematiku chudoby, která je s úlohou mikrofinancování silně spjata a dále na ekonomické teorie, zejména na asymetrii informací. Dále má práce popisuje nejen základní vymezení mikrofinancování a MFIs, ale také historii a principy mikrofinancování. Rovněž jsou zde uvedeny výsledky činností MFIs a také určitá omezení konceptu mikrofinancování. V další části se práce zabývá posouzením efektivnosti poskytování úvěrů prostřednictvím MFIs na základě různých ukazatelů. V závěru práce jsou uvedeny dva konkrétní případy z praxe, kdy mikrofinance skutečně přispěly ke zkvalitnění způsobu života lidí v rozvojových zemích.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; chudoba; bakalářské práce; poverty; bachelor's theses