Agresivní obchodní praktiky - Tomanová, Magdaléna (2009)
Diplomová práca hodnotí účinnosť právnych nástrojov, ktoré zamedzujú používaniu agresívnych obchodných praktík. Práca je rozdelená do dvoch hlavných častí, z ktorých prvá sa venuje ochrane pred agresívnymi obchodnými praktikami vo vzťahu medzi súťažiteľom a spotrebiteľom a druhá časť sa venuje ochrane pred agresívnymi praktikami medzi súťažiteľmi navzájom. Každá časť porovnáva európsku právnu úpravu ochrany pred agresívnymi obchodnými praktikami (a to aj prostredníctvom európskej legislatívy implementovanej do českého práva) s úpravou americkou. Prvá časť diplomovej práce sa venuje ochrane spotrebiteľa pred agresívnymi obchodnými praktikami. V európskom práve ho tvorí hlavne smernica o nekalých obchodných praktikách. V českom práve tvorí verejnú ochranu spotrebiteľa zákon o ochrane spotrebiteľa a zákon o regulácii reklamy. Súkromnoprávnu ochranu pred agresívnymi obchodnými praktikami tvorí ustanovenie o nekalej súťaži z obchodného zákonníka. Ochrana osobnosti, súkromia a osobných údajov je ďalšou formou ochrany pred agresívnymi praktikami. V americkom práve je nositeľom ochrany spotrebiteľa vo verejnom práve Federálna obchodná komisia. V súkromnom práve sa spotrebitelia domáhajú nápravy pred súdom prostredníctvom žaloby na torts. Vo vzťahoch medzi súťažiteľmi prebieha ochrana pred agresívnymi obchodnými praktikami prostredníctvom ochrany hospodárskej súťaže, a to ustanoveniami o nekalej strane tiež kartelovým právom. Kartelové právo je na európskej tvoria články 81 a 82 Zmluvy o ES a v českom práve zákon na ochranu hospodárskej súťaže. Nekalá súťaž v americkom práve je aj medzi súťažiteľmi upravená v práve torts. Kartelové právo tvoria americké antitrust laws a jeho predstaviteľmi je federálna obchodná komisia a Ministerstvo spravodlivosti. Posledná časť diplomovej práce sa venuje agresívnymi praktikami v po