Analýza daňového systému ČR - Pavlíček, Martin (2009)
Cílem diplomové práce je komplexní analýza daňového systému České republiky. Do konce roku 2007 existoval v ČR systém založený na progresivním zdanění. Systém progresivních sazeb však byl a je podrobován nejen v ČR oprávněné kritice. Jako alternativa, která umožňuje odstranit stinné stránky zmíněného systému, se jeví způsob zdanění založený na koncepci rovné daně, jehož myšlenky obsahuje česká reforma. Situaci před a po reformě na začátku roku 2008 podrobně charakterizuji v praktické části diplomové práce. V teoretické části se zabývám jednotlivými požadavky na dobrý daňový systém a popisuji koncept rovné daně. Součástí diplomové práce je rovněž pohled na slovenský daňový systém. ČR a SR jsou země navzájem velmi blízké a velkou podobnost vykazuje i vývoj jejich daňových systémů. SR uskutečnila daňovou reformu o čtyři roky dříve než ČR, její podoba a pozitivní dopady na národní hospodářství mohly být pro ČR vzorem.