Evropská měnová unie Přínosy a rizika pro ČR - Kořínek, Tomáš (2009)
Práce je zaměřená na zhodnocení přínosů a rizik souvisejícími se vstupem ČR do EMU. Zaobírá se posouzením současného stavu ekonomiky s plněním maastrichtských kritérií. Srovnává vývoj ekonomiky pomocí ukazatelů inflace a HDP v zemích EMU a v zemích mimo EMU. Poslední část je věnována analýze cyklické a strukturální sladěnosti české ekonomiky s EMU. V práci jsou využity poznatky Teorie optimálních měnových zón (Mundell).