Prostorové plánování ve Francii - Abrahámová, Alena (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým plánováním ve Francii. V první části práce je vystižena obecná charakteristika země a jejího využití území. V otázce samotného prostorového plánování je popsána historie prostorového plánování, která udala směr plánování ve Francii. Je zde vytvořen základní přehled orgánů a institucí, které se zabývají prostorovým plánováním, a nástrojů jimi využívaných. Další část práce se věnuje prostorovému plánování v České republice. Zahrnuje historický základ plánování u nás, soustavu orgánů a institucí působících v oblasti plánování a opět je zde shrnutý přehled nástrojů využívaných v plánování ČR. Na základě analýz obou systémů prostorového plánování jsou země porovnány. Závěrem práce je shrnutí základních společných znaků a rozdílů v plánování ČR a Francie.