Regionální politika Bulharské republiky - Petkova, Polina (2009)
Evropská unie je tým, tvořený sedm a dvaceti odlišně výkonných hráčů. Společnou regionální politikou celek definuje směr rozvoje jednotlivých členů, na jejíchž harmonizace národních vizí a opatření k dosažení cílů, závisí účinnost společných aktivit. Tato bakalářská práce se věnuje vývoje regionální politice Bulharské republiky, jejím předpokladům a podmínkám vedoucí k výsledné formulaci současných cílů a prioritních os. Analýza vzniku a průběhu procesu tvorby legislativního rámce, administrativních územních jednotek a strategických programových a plánovacích dokumentů reflektuje potřebu Bulharska zmírňovat drastické meziregionální disparity, které jsou způsobeny dlouhodobou ignorací negativních socioekonomických procesů: výsledek podcenění významu lokálních a regionálních hráčů.