Standardizace orchestrace v prostředí služeb - Sova, Jiří; Gála, Libor, 1965-; Vašíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato diplomová práce se zabývá srovnáním používaných standardů v orchestraci služeb. Orchestrace je jedním z pojmů v servisně orientované architektuře, která představuje významný trend ve vývoji informačních systémů. Práce je rozdělena do čtyř částí. Úvodní kapitola se nejprve věnuje popisu samotné služby v rámci informačních technologií. Obsahem je také definování servisně orientované architektury, kde služba je základním prvkem při tvorbě a integraci informačních systémů. V poslední části této kapitoly jsou popisovány principy servisně orientované architektury, které nejlépe vystihují její podstatu. Druhá kapitola se již věnuje koordinaci spolupráce služeb, kde existují dva základní přístupy -- orchestrace a choreografie. Cílem této kapitoly bylo vytvořit teoretický popis obou pojmů a následně oba přístupy porovnat. Další kapitola se zabývá standardizací metod orchestrace, kde hlavním standardem je jazyk BPEL. Úvod je nejprve věnován historii a důvodům vzniku jazyka. V další části jsou zmíněny principy jazyka BPEL, které stanovují požadavky pro jeho použití. Další oddíl této kapitoly pak popisuje verzi jazyka BPEL označovanou jako BPEL4WS. Popis jeho struktury přináší základ pro další část věnovanou jazyku WS-BPEL, což je poslední verze standardu. Uvnitř této části jsou pak popsány jednotlivé změny. Poslední kapitola se zabývá praktickým srovnáním obou zmíněných standardů. Nejprve je vytvořen proces na základě reálné situace, který obsahuje nejdůležitější části jazyka BPEL. Poté je již provedeno srovnání všech částí procesu, který byl vytvořen v obou verzích jazyka. Na závěr kapitoly je uvedeno shrnutí poznatků, které byly čerpány z praktického srovnání obou standardů.
Vedoucí práce: Libor Gála
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses