Úroveň adopce standardů přístupnosti webů veřejné správy - městských částí hl. m. Prahy - Mrázek, Daniel; Gála, Libor, 1965-; Plotěný, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem diplomové práce je analyzovat weby pražských městských částí z hlediska dosažené úrovně adopce standardů přístupnosti definovaných vyhláškou ministra vnitra o přístupnosti, která naplňuje požadavky zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a obsahuje sadu pravidel vzešlých z projektu "Přístupnost webových stránek orgánů státní správy" a metodiky "Best practice -- Pravidla pro tvorbu přístupného webu". Diplomová práce pak navazuje na obdobnou analýzu provedenou v roce 2007 v práci "Přístupnost a weby městských částí Prahy". V první části práce jsou představena základní východiska problematiky, jako je charakteristika přístupnosti, skupin uživatelů, pro něž má přístupnost webových stránek největší význam, historie a současnost problematiky, včetně legislativního vývoje, jak na světové, tak na české úrovni. V další části je analyzován průběh a výsledky projektu "Přístupnost webových stránek orgánů státní správy" Ministerstva informatiky ČR, který se zabýval porovnáním metodiky "Best practice -- Pravidla pro tvorbu přístupného webu", pravidel WCAG 1.0 a návrhu WCAG 2.0, analýzou potřeb handicapovaných v souvislosti s užíváním Internetu, návrhem aktualizovaných pravidel přístupnosti a vyčíslením nákladu jejich aplikace na weby státní správy. V následující části je věnován prostor srovnání pravidel "Best practice -- Pravidla pro tvorbu přístupného webu" a pravidel vyhlášky o přístupnosti, resp. s ní souvisejícího metodického pokynu, která jsou výstupem zmíněného projektu a pro která byla pravidla "Best practice -- Pravidla pro tvorbu přístupného webu" východiskem. Závěrečná část se věnuje analýze přístupnosti samotných webů, kde jsou představeny výsledky testů jednotlivých stránek, které jsou nakonec uvedeny i ve formě souhrnného hodnocení. Při analýze jsou
Vedoucí práce: Libor Gála
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; veřejná správa; diplomové práce; public administration; master's theses