Procesy segregace v městských typech sídel a jejich dopady na řízení města - Burešová, Lenka; Kadeřábková, Jaroslava, 1942-; Jetmar, Marek, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Bakalářská práce přibližuje fenomén segregace, který neodmyslitelně patří k celosvětovým společenským procesům. Pro pochopení dané problematiky vysvětluje jednotlivé pojmy, které se segregací přímo i nepřímo souvisí. Práce je rozdělena do čtyř kapitol a obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje jev segregace jako celospolečenského jevu, příčiny jejího vzniku, klasifikaci a zároveň její dopady. Součástí teoretické části je kapitola věnující se segregaci v České republice, která blíže popisuje vznik a vývoj rasové, residenční a sociální segregace na území státu. V této části se práce zabývá konkrétními nástroji uplatňovanými v České republice a hodnotí jejich efektivnost. V neposlední řadě nabízí řešení uplatňované v jiných evropských či mimoevropských státech. Závěrečná kapitola je věnována praktické části, která popisuje aktuální stav segregace v konkrétním regionu v České republice, a to ve městě Svitavy. Cílem práce je zhodnotit připravenost České republiky čelit dopadům segregace v budoucnosti a analyzovat dosavadní politiku vykonávanou ve snaze segregaci předejít, zmírnit její dopady, či snaze ji eliminovat.
Vedoucí práce: Jaroslava Kadeřábková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bytová politika; územní plánování; bakalářské práce; housing policy; spatial planning; bachelor's theses