Trh práce a nezaměstnanost v kraji Vysočina - Nováková, Andrea (2009)
Bakalářská práce na téma "Trh práce a nezaměstnanost v kraji Vysočina" obsahuje detailní analýzu trhu práce a nezaměstnanosti aplikovanou na kraj Vysočina. Před počátkem hospodářské krize tento kraj dosahoval příznivé míry nezaměstnanosti, která se pohybovala pod celostátním průměrem. První část práce je věnována základním teoretickým pojmům trhu práce. Dále objasňuje aspekty související s nezaměstnaností a její ekonomické, sociální a psychologické dopady. Druhá část obsahuje profil kraje Vysočina, který se zaměřuje na základní charakteristiku území, která ovlivňuje především situaci na trhu práce, tato část se také věnuje strategickým dokumentům kraje Vysočina. Empirická část vychází z dotazníkového šetření, které je koncipováno především z hlediska vnímání této krize lidmi a jejími dopady na zaměstnanost.