Analýza světového trhu s fair trade výrobky - Haloun, Martin (2009)
Tato práce se zabývá současným stavem světového trhu s Fair Trade výrobky z hlediska importérských zemí. Základní strukturu tvoří analýza největších evropských importérských zemí, analýza trhu ve Spojených státech amerických, Kanadě a v Japonsku, v Austrálii a na Novém Zélandě. Vlastní analýze předchází teoretický úvod, ve kterém jsou vymezeny základní pojmy jako importér, producent, Fair Trade certifikát a další. Zkoumání jednotlivých firem vychází ze základních ekonomických ukazatelů jako je obrat, tempo růstu, počet prodejních míst, počet zaměstnanců aj. Závěrem práce je zhodnocení globálního trhu s Fair Trade výrobky a prognóza dalšího vývoje.