Příprava balkánských zemí na přistoupení k Evropské unii. - Hartová, Dominika (2009)
První část se zabývá obecnou charakteristikou regionu - historickým vývojem a stručnou charakteristikou jednotlivých zemí, ve které se věnuji politické i ekonomické situaci. Druhá a třetí část jsou zaměřeny na vztah regionu s Evropskou unií. Ve druhé kapitole je obecně popsán Stabilizační a asociační proces a nástroje, které Evropská unie využívá k jeho implementaci. Jedná se především o Stabilizační a asociační dohody, přístupová a evropská partnerství a dále pak programy finanční pomoci v regionu. Třetí část je zaměřena na pokrok jednotlivých států v přístupovém procesu. Je zde popsán vývoj vztahů s Evropskou unií a dále hodnocení, které vychází ze Sdělení Komise Radě a Evropskému parlamentu "Strategie rozšíření a hlavní výzvy 2008-2009".