Železniční doprava v 50. a 60. letech 20. století v Československu a její komparace s dopravou silniční - Urbánek, Jakub (2009)
Cílem této práce je nastínit historický vývoj železnice a železniční dopravy na našem území, zdůraznit nezbytnost železniční dopravy v poválečné obnově a poukázat na nežádoucí účinky státních zásahů a zestátnění železnic. V úvodní části jsou popsány počátky železniční dopravy na našem území a je zdůrazněna důležitost jednotlivých železničních tratí z hlediska jejich využití po druhé světové válce a taktéž po změně naší zahraničně-obchodní orientace po roce 1948. Dále je poukazováno na nezbytnost železnice po 2. světové válce, kdy hospodářství vyžadovalo rychlou konsolidaci a kde železnice hrála významnou roli. Další část práce se zabývá komparací železniční dopravy s dopravou silniční s důrazem na státní intervence prováděné ve prospěch železniční dopravy po první světové válce. Ekonomická část této práce vychází z rakouské ekonomické školy a popisuje problémy zestátnění železnic a jejich nezamýšlené důsledky.