Železniční doprava v 50. a 60. letech 20. století v Československu a její komparace s dopravou silniční - Urbánek, Jakub; Jakubec, Ivan, 1960-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem této práce je nastínit historický vývoj železnice a železniční dopravy na našem území, zdůraznit nezbytnost železniční dopravy v poválečné obnově a poukázat na nežádoucí účinky státních zásahů a zestátnění železnic. V úvodní části jsou popsány počátky železniční dopravy na našem území a je zdůrazněna důležitost jednotlivých železničních tratí z hlediska jejich využití po druhé světové válce a taktéž po změně naší zahraničně-obchodní orientace po roce 1948. Dále je poukazováno na nezbytnost železnice po 2. světové válce, kdy hospodářství vyžadovalo rychlou konsolidaci a kde železnice hrála významnou roli. Další část práce se zabývá komparací železniční dopravy s dopravou silniční s důrazem na státní intervence prováděné ve prospěch železniční dopravy po první světové válce. Ekonomická část této práce vychází z rakouské ekonomické školy a popisuje problémy zestátnění železnic a jejich nezamýšlené důsledky.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; železniční doprava; diplomové práce; railroad transportation; master's theses