Architektura datových skladů v bankovnictví - Bureš, Petr (2009)
Tato diplomová práce se zabývá architekturou datových skladů a vlivy, které v bankovním sektoru utvářejí její podobu. Prostřednictvím splnění tří dílčích cílů -- vymezením požadavků bank na datové sklady, provedením analýzy datového skladu v konkrétní bance a srovnáním řešení datových skladů napříč českými bankami -- se práce snaží tyto vlivy definovat a analyzovat jejich dopady na architekturu bankovních datových skladů. Práce nejprve čtenáře stručně seznamuje s teoretickým základem problematiky datových skladů a business intelligence (BI). Druhá část po odvození východisek pro implementaci BI řešení v bankách na praktickém příkladě syntetizuje požadavky bank na datové sklady a následně analyzuje jejich odraz v architektuře datového skladu v prostředí konkrétní bankovní instituce. Třetí část diplomové práce aplikuje závěry předchozích částí práce a sestavením dotazníku navrhuje způsob, jakým je možné realizovat srovnání architektury datových skladů v českých bankách. Přínos této práce představuje aplikaci teoretických poznatků o vztahu mezi zralostí BI, požadavky na BI a architekturou datového skladu do podoby návrhu nástroje, který formou dotazníku a modelu pro jeho vyhodnocení umožňuje provést srovnání bankovních datových skladů s ohledem na vyspělost podnikové BI a podnikových predispozic pro určitou architekturu. Tento nástroj může po určitých úpravách tvořit základ pro vytvoření univerzálního nástroje vhodného i pro provádění analogického srovnávání datových skladů v jiných odvětvích ekonomiky a pomoci tak lépe porozumět vztahům mezi informačními potřebami podniků, využívanými řešeními BI a datovými sklady.