Praktické pozadie hypotekárnej krízy v USA - Pištejová, Jana (2009)
Predmetom mojej bakalárskej práce je praktické pozadie hypotekárnej krízy v USA, ktorá následne bola jednou z príčin krízy hospodárskej v tejto zemi, a kvôli previazanosti a vplyvu americkej ekonomiky vo svete, následne aj krízy globálnej. Teoretická časť zahŕňa popis krízy a mechanizmy uvedenia ekonomiky do recesie, ktorá bola okrem iného vyvolaná bublinou na hypotekárnom trhu, oi. tiež znázornenie na niektorých analogických príkladoch z minulosti a súčasne aj porovnanie s dnešným stavom. Základnou snahou bude posúdiť súčasný vývoj zadlženosti amerických domácností, takisto aj preskúmať transmisný mechanizmus do ekonomiky a nájsť samotné príčiny zlyhania. Na konkrétnych prípadoch sa pokúsim rozanalyzovať dôveru v splácaní úverov prakticky na vrchole hospodárskeho cyklu a následne tiež v období poklesu tempa rastu reálnej produkcie.