Aplikace problematiky makroekonomických nerovnováh Nástin průběhu hospodářského cyklu v ekonomice Německa v letech 1990 -- 2006 - Kloudová, Dana (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem hospodářského cyklu. První část je teoretická a je zaměřena na charakteristiku hospodářského cyklu, především na hledání příčin fluktuace ekonomiky státu ( poptávkové a nabídkové šoky), typy, fáze a historii hospodářského cyklu. Poté bude následovat monitorování a analýza hospodářského cyklu, kdy budou analyzovány indikátory vnitřní a vnější nerovnováhy. Z indikátorů vnitřní nerovnováhy budou analyzovány zejména míra inflace, rozdíl mezi skutečným a potenciálním produktem ( produkční mezera) a míra nezaměstnanosti, u indikátorů vnější nerovnováhy bude analyzováno saldo běžného účtu platební bilance jako % HDP. Další kapitola teoretické části je věnována agregátní poptávce a jejím komponentám, agregátní nabídce a makroekonomické (ne)rovnováze. V centru pozornosti této práce bude také fiskální a monetární politika, které můžou velmi ovlivnit délku a průběh hospodářského cyklu. Druhá část práce je analytická a zabývá se hospodářským cyklem v ekonomice Německa od reunifikace( 1990) po rok 2006. Tento časový úsek bude rozdělen do několika částí a budou analyzovány samostatně. Vybrané makroekonomické ukazatele budou analyzovány rovněž pomocí ekonometrických modelů a poté bude následovat vyhodnocení jejich vlivu na průběh hospodářského cyklu. V závěru práce bude poté nastíněn budoucí vývoj HDP v blízké budoucnosti.