Měnová politika České národní banky v letech 1993 -2008 - Foksová, Eva (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou měnové politiky České národní banky v letech 1993 -- 2008. Popisuje, čím se měnová politika zabývá a jaké nástroje a mechanismy k uplatňování své politiky používá. Dále analyzuje vývoj měnové politiky ČNB, zejména vývoj peněžní zásoby a měnového kurzu v období transformace. Zabývá se vzájemnou kompatibilitou zvolených cílů, jejichž nesoulad byl jedním z důvodů přechodu na nový transmisní mechanismus cílování inflace. Zkoumá dopady cílování inflace na skutečnou inflaci. Na základě zjištěných skutečností shrnuje účinnost měnové politiky ČNB v rámci vytyčených cílů.