Alternatívne metódy odhadu potencionálného produktu a produkčnej medzery odhad pre Česko - Krasnovský, Pavol; Brůna, Karel, 1973-; Kuncl, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Abstrakt Tato diplomová práce je zaměřená na alternativní metody, jejichž prostřednictvím je možné odhadnout potencionální produkt a produkční mezeru. Cílem této práce je tedy popsat metody, které je možné použít pro odhad nepozorovatelných složek jako je potencionální produkt a produkční mezera. V dalších částech práce jsou pak tyto metody aplikovány na případ České republiky. Následné srovnání výsledků u jednotlivých metod nám potvrdilo, jak moc je problematické rozhodnout se pro optimální metodu. Podařilo se nám dospět k intervalu <0.029,0.818>, který zachycuje korelační koeficienty, ke kterým jsme došli odhadnutím produkčních mezer prostřednictvím jednotlivých metod. Toto nám jasně potvrzuje omezenost používání kvantitativních metod v makroekonomii. Navíc dokonce i ekonomické teorie, které analyzují hospodářské fluktuace a které jsou v této práci také popisovány, ukazují na značnou nejednotnost v charakteristice potencionálního produktu a produkční mezery. Avšak na závěr je třeba zdůraznit, že všechny popisované teorie se shodují v tom, jak podstatné je sledovat některé makroekonomické vztahy pro efektivní řízení monetární politiky a těmito odhady se v této práci také aplikačně zabýváme.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses