Komparace ochrany spotřebitele v České republice a Velké Británii - Kadavá, Eva; Zeman, Jiří; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Díky neustále se zvyšujícímu objemu mezinárodního obchodu, sílící globalizaci, rychlému technickému pokroku a rozvoji moderních komunikačních prostředků se ochrana spotřebitele stala jedním z klíčových témat současné společnosti. Cílem této bakalářské práce je porovnat systém ochrany spotřebitele v České republice a Velké Británii. K dosažení tohoto cíle jsem rozdělila práci do dvou částí. První část se týká ochrany spotřebitele v České republice. Zde je čtenář nejprve seznámen se základními pojmy, které se nějak ochrany spotřebitele dotýkají. Poté je uveden stručný vývoj ochrany spotřebitele na území České republiky, který je zachycen od 16. století do 90. let 20. století. V další části je tedy nastíněna současná právní úprava ochrany spotřebitele na území České republiky s uvedením nejdůležitějších zákonů, které se ochrany spotřebitele určitým způsobem dotýkají. Na konci první části jsou na straně jedné vyjmenovány vládní organizace, které se ochranou spotřebitele zabývají a které mají dohlížet na dodržování zákonů, na straně druhé pak nezávislé spotřebitelské organizace, jejichž úkolem je hájit zájmy spotřebitelů. Ve druhé části se zabývám ochranou spotřebitele ve Velké Británii, která je rozdělena do těch samých částí, jako část první. Na závěr je provedeno vlastní srovnání obou zemí.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Velká Británie; ochrana spotřebitele; bakalářské práce; Great Britain; consumer protection; bachelor's theses