Využití metody reálného potenciálu zlepšení pro zvýšení efektů investic do informačních technologií - Blahanravau, Yauheni; Voříšek, Jiří, 1950-; Učeň, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá problematikou vztahů informačních technologií a byznysu, včetně propojení IT s byznys strategiemi. Dalším tématem, kterému je věnována značná část této diplomové práce je hodnocení investic do informačních technologií. V této souvislosti jsou v práci rozebírány různé metodiky, které pomáhají provést hodnocení projektu a zvýšit efekty investic do IT. Hlavními cíly této diplomové práce je vytvoření podrobného popisu současných trendů v oblasti řízení informatiky, v komunikaci IT a byznysu, provést popis a srovnání metodik, které slouží k měření efektivity investic do informačních technologií, včetně ukázky jejich praktického použití, podrobný popis metodiky reálného potenciálu zlepšení, odkrytí bodů, ve kterých je možné tuto metodika zlepšit a ukázat praktické použití dané metodiky při realizaci IT projektů. V teoretické části své diplomové práce jsem se zaměřil na zkoumání role IT a CIO v moderních společnostech a na způsoby efektivní komunikace přínosů IT směrem k byznysu. Analýza role CIO je zaměřena na zkoumání vlastností a schopností, které musí mít ředitel informatiky, aby IT oddělení dokázalo efektivně spolupracovat s byznysem a podporovat podnikové cíle. V této souvislosti v teoretické části byly provedeny popisy a srovnání různých metod pro měření efektivity fungování IT a IT projektů, a bylo ukázáno, jak se dají tyto metody použít v praxi. Praktická část diplomové práce je zaměřena na podrobný popis metodiky potenciálu zlepšení a jejího praktického použití. V dané části jsou popsány základní principy použití zvolené metodiky a návrh postupu (nástrojů) pro její zlepšení. Na základě provedené analýzy se podařilo vypracovat komplexní tabulky, které slouží k jednoduššímu měření současné efektivity procesů a komplexní podpoře metody reálného potenciá
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses