Dědictví jako změna vlastnického práva - Layerová, Jana; Spirit, Michal, 1943-; Měchurová, Miroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce pojednává o dědickém právu z hlediska jeho historického vývoje. Věnuje se úpravě dědického práva již v právu římském a pokračuje vývojem této problematiky v českých zemích. Z oblasti římského práva pojednává především o testamentární a zákonné posloupnosti, o právním postavení dědiců, jejich ochraně a o různých typech pořízení pro případ smrti jako je odkaz či darování. V českém dědickém právu se jedná o problematiku nedílného zřízení, testamentární a zákonnou posloupnost. Dále je nastíněn vývoj občanského zákoníku od roku 1627 do roku 1964. V poslední kapitole je porovnávána současná právní úprava dědického práva v občanském zákoníku s návrhem nového občanského zákoníku a jsou formulovány klady a zápory těchto úprav.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; římské právo; soukromé právo; dědické právo; bakalářské práce; Roman law; private law; inheritance and succession; bachelor's theses