Oceňování derivátů pomocí Monte Carlo simulací - Burešová, Jana; Witzany, Jiří, 1966-; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Oceňování složitějších finančních derivátů je z velké míry odkázáno na používání Monte Carlo simulací, které odhadují cenu derivátů na základě velkého množství potenciálních vývojů ceny podkladového aktiva. Existují dvě možnosti, jak získat přesnější odhad: zvýšení počtu potenciálních vývojů a změna průběhu simulace jednou z metod popsané v této diplomové práci. Po teoretickém a pro zvolenou bariérovou opci specifickém popisu každé metody následuje srovnání metod na základě numerických hodnot pro odhady cen opce. Simulace provádíme v difúzním modelu s konstantní i se stochastickou volatilitou. Nakonec se dostáváme k závěru, že použití metod je podmíněno specifiky každé simulace a že používat simulace je vhodné i pro deriváty s analytickým vzorcem pro výpočet ceny.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses