Pohled konstituční ekonomie na Lisabonskou smlouvu - Zelenka, Jaroslav; Hudík, Marek, 1980-; Skopeček, Jan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce aplikuje metodu konstituční analýzy na zhodnocení změny konstitučního uspořádání Evropské unie po případném přijetí Lisabonské smlouvy. V centru pozornosti této analýzy stojí dílčí část reformní smlouvy, jež má vliv na povahu legislativy týkající se nepřímých daní. Konkrétně budeme zkoumat změnu hlasovacích pravidel v rámci Rady Evropské unie a změnu ústavních kompetencí Rady. Poté, co obhájíme paralelu mezi Radou Evropské unie a modelem vlády coby příjem maximalizujícím Leviatanem, budeme schopni obhájit i závěr této práce o tom, že předmět i výše nepřímého zdanění se v novém konstitučním uspořádání -- tedy po přijetí Lisabonské smlouvy -- změní k neprospěchu daňového plátce.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses