Společné jmění manželů pro případ podnikatelských aktivit jednoho z manželů - Večeřová, Stanislava; Spirit, Michal, 1943-; Měchurová, Miroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá společným jměním manželů pro případ podnikatelských aktivit jednoho z manželů. Práce je rozdělena na dvě základní části. První, teoretická část, se zabývá hlavními pojmy, které souvisí s problematikou společného jmění manželů nejdříve z obecného hlediska, kde je vysvětlen pojem společného jmění manželů a význam tohoto právního institutu. Dále je práce věnována společnému jmění, kdy podniká jeden z manželů. V této části je vymezen pojem podnikatele a situace, které mají na společné jmění manželů vliv. Hlavním bodem práce je vyjmenování variant, kterými lze změnit zákonnou úpravu společného jmění manželů a jakým způsobem lze ochránit nepodnikajícího manžela. Závěr teoretické části obsahuje informace o úpravě v novém občanském zákoníku a o změnách, které se dotknou společného jmění manželů. Druhá, praktická část, se zabývá konkrétními příklady formou případových studií. Zde jsou zpracovány informace o tom, jak je možné společné jmění manželů konkrétně upravit v praxi a příklady skutečných rozsudků soudu.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; manželství; manželé; společné jmění manželů; bakalářské práce; marriage; husbands; marital property; bachelor's theses