Srovnání ORM frameworků pro PHP - Procházka, Ivan (2009)
Práce se zabývá srovnáním frameworků pro objektově relační mapování v programovacím jazyce PHP. V teoretické rovině popisuje možnosti mapování a uvádí návrhové vzory, které lze pro mapování použít. Seznamuje čtenáře se základními principy objektově orientovaného programování a s relačními databázemi. Pro porovnání nástrojů je navrhnuta modelová úloha knihovny. Tato úloha je implementována ve vybraných nástrojích. Nástroje jsou poté ohodnoceny dle specifikovaných kritérií. Cílem této práce je zhodnotit vybrané frameworky a na modelovém příkladu ukázat práci s nimi a možnosti objektově relačního mapování na platformě PHP.