Modelování oceňování projektů - Sekerka, Radko (2009)
Tato práce se zaměřuje na analýzu modelování procesu lidské práce na projektech pomocí multiagentního modelu. V rámci projektového managementu probíhá srovnávání plánu se skutečností nejenom v rámci následné kontroly, ale také v průběhu realizace projetu. Jednou z nejsledovanějších položek jsou náklady na personální zdroje. Pro zvýšení efektivity práce a kontroly nad skutečnými náklady zavádí řada organizací propojení účetního systému na systém vykazování práce. Takový systém evidence práce je však nejen složitý, ale zároveň náročný z pohledu zvládání časového odstupu mezi vytvářením odhadů a vlastním výkonem práce. Obecně zde může také dojít k několika variantám komplikací jako například zdržení prací na projektu z důvodu nepřesných odhadů pracovní náročnosti a tedy nedostatečných finančních prostředků na účtech úseků a etap projektu. Cílem této práce je najít takové charakteristiky projektů, pro které je tento systém práce přínosem. V první části práce jsou rozebrány základní teoretické předpoklady pro modelování práce, z oblasti projektového managementu a multiagentního modelování. Další část se týká vytvoření multiagentního modelu včetně podrobných charakteristik a verifikace. V závěru je popsán průběh eperimentu s modelem a analýza výsledků.