Autoritativní režimy v Latinské Americe na příkladu Huga Cháveze - Procházka, Michal (2009)
Hlavním tématem této práce je politický režim v období vlády venezuelského prezidenta Huga Cháveze, především zkoumání jeho zařazení v rámci dělení politických režimů na demokratické, totalitní a autoritativní. Na základě analýzy změn v politických, ekonomických a sociálních strukturách země mezi lety 1998 a 2009 a za využití zevrubného přehledu historických souvislostí latinskoamerických autoritativních režimů se práce snaží odpovědět na otázku, zda se současný venezuelský politický režim dá označit za autoritativní, či ne. V práci je dále zahrnuta stručná historie Latinské Ameriky s důrazem na období vlád autoritativních režimů a příčiny jejich četného výskytu, cesta prezidenta Cháveze k moci a historie Venezuely před jeho zvolením.