Hospodaření vybraného města a uplatňování DPH - Brabcová, Jana (2009)
Práce se zabývá problematikou uplatňování DPH u samosprávných celků po novele zákona o DPH platném od 1. 1. 2009. V první teoretické části je analyzováno postavení obce v legislativě ČR a v zákoně o DPH, vymezeny činnosti obce konané z titulu veřejné správy a ekonomické činnosti a vysvětlen výpočet obratu podle platné legislativy. Získané teoretické poznatky jsou ve druhé praktické části aplikovány na výkazy města Sezimovo Ústí, příjmy jsou rozděleny podle uplatňování DPH a je vypočítán obrat obce za rok 2008. Finálním výstupem práce je univerzální algoritmus stanovení daně včetně souboru optimalizačních návrhu u nejčastějších činností samosprávných celků.