Problematika periferních oblastí v České republice (se zaměřením na Znojemsko) - Gregorová, Alena (2009)
Tématem diplomové práce je problematika periferních oblastí České republiky se zaměřením na příhraniční oblast Znojemska. Teoretická část je věnována obecným konceptům periferních oblastí, vymezení periferních oblastí v rámci České republiky a nalezení jejich společných znaků. Jsou zmíněny strategické a koncepční dokumenty regionální politiky, jejichž cílem je snižování regionálních rozdílů a vyvážený rozvoj celého území státu. Teoretická východiska jsou v praktické části aplikována na okres Znojmo. Na území okresu Znojmo byly podle obecných znaků periferních oblastí identifikovány periferní obce. Socioekonomickou analýzou je zhodnocena současná situace zkoumaných periferních obcí a jsou doporučeny možné varianty rozvoje, jejichž podporou by mohlo dojít ke zlepšení situace či zmírnění periferního charakteru.