Problematika periferních oblastí v České republice (se zaměřením na Znojemsko) - Gregorová, Alena; Postránecký, Josef, 1961-; Markl, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tématem diplomové práce je problematika periferních oblastí České republiky se zaměřením na příhraniční oblast Znojemska. Teoretická část je věnována obecným konceptům periferních oblastí, vymezení periferních oblastí v rámci České republiky a nalezení jejich společných znaků. Jsou zmíněny strategické a koncepční dokumenty regionální politiky, jejichž cílem je snižování regionálních rozdílů a vyvážený rozvoj celého území státu. Teoretická východiska jsou v praktické části aplikována na okres Znojmo. Na území okresu Znojmo byly podle obecných znaků periferních oblastí identifikovány periferní obce. Socioekonomickou analýzou je zhodnocena současná situace zkoumaných periferních obcí a jsou doporučeny možné varianty rozvoje, jejichž podporou by mohlo dojít ke zlepšení situace či zmírnění periferního charakteru.
Vedoucí práce: Josef Postránecký
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; pohraničí; regionální rozvoj; regionální rozdíly; diplomové práce; border region; regional development; regional disparities; master's theses