Vývoj měnověpolitických nástrojů České národní banky - Faltysová, Zuzana (2009)
Tato práce podává charakteristiku měnové politiky, jejího vývoje, jejích cílů a především jejích nástrojů, které používá Česká národní banka. Zkoumá také nezávislost a funkce centrálních bank. Práce analyzuje vývoj měnové politiky a měnověpolitických nástrojů od rozpadu Československa do současnosti. Je zaměřena na porovnání cílů, kterých chtěla Česká národní banka dosáhnout a skutečných dopadů, která její opatření měla.